Menu

Rock Werchter -festivaali


Rock Werchter on suuri musiikkifestivaali, joka järjestetään joka kesä Belgiassa Werchter-nimisessä kaupungissa. Festivaalilla on hyvin pitkät perinteet, sillä ensimmäisen kerran se järjestettiin jo vuonna 1975. Ensimmäiset Rock Werchter -festivaalit olivat kaksipäiväisiä, mutta nykyään festivaali kestää yhteensä neljä päivää, torstaista sunnuntaihin. Rock Werchter on yksi Belgian tunnetuimmista kesätapahtumista, mutta se on myös kansainvälisten vieraiden suosiossa ja onkin voittanut monia kansainvälisiä festivaalipalkintoja.

Rock Werchter -festivaaleilla on neljä lavaa, ja esiintyjiin kuuluu niin maailmankuuluja bändejä ja artisteja kuin nuoria lahjakkuuksiakin. Nimestään huolimatta festivaali ei keskity pelkästään rock-musiikkiin vaan raivoavien rokkareiden lisäksi tapahtumassa esiintyy lahjakkaita laulaja-lauluntekijöitä, nousevia kykyjä ja useiden eri tyylilajien edustajia. Kaikkiaan tämä tapahtuma on siis monipuolinen ja moniulotteinen juhla, joka tarjoaa jotakin jokaiselle. Kesä-heinäkuun vaihteeseen osuva festivaalista saa melko varmasti nauttia lämpimässä kesäsäässä.

Festivaalin historiaa

Aivan ensimmäinen musiikkifestivaali Werchterissä järjestettiin siis vuonna 1975. Tuolloin tapahtuma oli nimeltään Rock & Blues Festival Werchter. Yli 40-vuotisen historiansa aikana festivaalilla on ollut muitakin nimiä. Esimerkiksi vuonna 1978 tapahtuma oli nimeltään Woodland Festival Torhout/Rock & Blues Festival Werchter 1978. Nykyisellä nimellä tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1999. Vuosien saatossa myös festivaalin kesto on pidentynyt, kävijämäärät lisääntyneet ja esiintyjäkaarti tullut entistä nimekkäämmäksi.

Ensimmäisen festivaalin esiintyjät olivat kaikki Belgiasta, sitten mukaan tulivat hollantilaiset esiintyjät, ja pian muusikot ympäri maailman. Ensimmäiset amerikkalaiset esiintyjät (The Runaways ja Talking Heads) olivat mukana vuonna 1978. Sen jälkeen Werchterissä onkin nähty maailmantähtiä toisensa perään. Mukana ovat olleet – jotkut jopa useita kertoja – muiden muassa The Cure, Tori Amos, U2, Lenny Kravitz, Bob Dylan, Linkin Park ja Nine Inch Nails.

Ekologinen festivaali

Rock Werchter on tapahtuma, joka kerää paikalle jopa 88 000 festivaalijuhlijaa päivässä. On sanomattakin selvää, että tuollainen ihmismäärä ja festivaalin vaatimat lava- ja muut rakennelmat kuormittavat tapahtuma-aluetta monin tavoin. Rock Werchter onkin päättänyt panostaa erityisesti tapahtuman ekologisuuteen. Jopa maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen on festivaalialueen oma vedenkäsittelyjärjestelmä. Festivaalialueelta kerättävä jätevesi käsitellään alueen omassa vesilaitoksessa täysin orgaanisesti. Myös energian kulutusta pyritään laskemaan vuodesta toiseen.

Rock Werchter mainostaa itseään aivan oikeutetusti vihreänä festivaalina. Tapahtuman ekologisuudessa tärkeässä roolissa ovat tietenkin myös festivaalivieraat. Leirintäalueella jokaiselle saapuvalle majoittujalle annetaan roskapussien omien roskien keräämistä varten. Roskat pyritään myös lajittelemaan ja kierrättämään mahdollisimman monipuolisesti. Roskien keräämiseen motivoidaan muun muassa siten, että tietyllä määrällä keräyspisteeseen palautettua muoviroskaa saa yhden juomakupongin. Käytäntö siis muistuttaa suomalaisille tuttua pullonpalautusjärjestelmää ja takaa sen, että muoviroskat todella päätyvät kierrätykseen.

Liput ja majoitusliput

Festivaalin lippuja myy Ticketmaster. Tarjolla on neljän päivän paketteja sekä lippuja yksittäisille päiville. Ainakin yksittäiset päiväliput saatetaan myydä loppuun jo hyvissä ajoin keväällä, joten festivaalista kiinnostuneen kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Ticketmaster ylläpitää myös jonotuspaikkalistaa mahdollisesti myyntiin palautuville lipuille, sillä tämä kuten monet muutkin suositut tapahtumat saavat liikkeelle myös mustan pörssin kauppiaat, jotka saattavat yrittää myydä lippuja ylihintaan.

Ticketmasterin kautta on mahdollista hankkia myös erilaisia majoituspaketteja festivaalijärjestäjän ylläpitämältä majoitusalueelta, joka sijaitsee festivaalialueen välittömässä läheisyydessä. Myynnissä on festivaalilippujen ja leirintäaluelippujen yhteispaketteja tai pelkkiä majoituslippuja. Majoituslippuja voi ostaa tietyille öille tai koko festivaalin ajaksi. Tavallisten telttapaikkojen lisäksi tarjolla on tietenkin myös paikkoja asuntoautoille ja -vaunuille. Enemmän omaa rauhaa kaipaava voi varata itselleen hieman isomman leirintäaluepaikan. Tarjolla on myös joitakin mökkivaihtoehtoja.

Ruoka- ja juomakupongit

Festivaalialueella on useita ruoka- ja juomakojuja, ja monipuolinen valikoima ruokia ja juomia moneen makuun ja erikoisruokavalioon. Festivaalialueella on käytössä ruoka- ja juomakupongit. Ruokaa ei siis voi maksaa suoraan rahalla tai pankkikortilla vaan erillisillä arvokupongeilla, joita voi ostaa omasta kojustaan. Lippukauppa Ticketmaster myy myös etukäteen vouchereita, jotka voi vaihtaa festivaalialueella ruoka- ja juomakuponkeihin. Muut ostokset on mahdollista maksaa käteisellä tai pankkikorteilla.

Miten paikalle pääsee?

Werchterin kaupunki sijaitsee reilun 30 kilometrin päässä Brysselistä ja 15 kilometrin päästä Leuvenista. Parhaiten paikalle pääsee julkisilla kulkuneuvoilla, mutta toki festivaalialueen yhteydessä on myös maksullisia parkkipaikkoja. Junalla matkustaminen tapahtuu joko Leuvenin tai Aarschotin asemien kautta, joilta on sukkulabussiyhteys festivaalialueelle. Festivaalilippuun sisältyy ilmainen juna- ja sukkulabussimatka, jota varten ladataan oma lippu rautatieyhtiön verkkosivuilta. Festivaalialueelta kulkee iltaisin maksullinen sukkulabussi myös Brysseliin.

Monipuoliset palvelut

Festivaalialueen palvelut ovat todella monipuoliset. Alueella on tapahtuman aikana ilmainen wifi-yhteys, ja paikalliset operaattorit sekä varmistavat wifin kattavuuden että tarjoavat mahdollisuuden puhelinten lataamiseen. Tarjolla on myös ilmaisia korvatulppia ja juomakelpoista hanavettä nestehukan välttämiseksi. Ylimääräisille tavaroilleen voi myös vuokrata säilytyskaapin joko yhdeksi päiväksi tai koko festivaalin ajaksi. Lukuisat infopisteet ja informaatiota jakavat videonäytöt takaavat sen, että kaikki tarvittava tieto on helposti saatavilla.

Noudata ohjeita, nauti festivaalista

Rock Werchter -festivaalin kaltaisen suurtapahtuman sujuvuuden takaa se, että festivaaleilla on tarkat toimintaohjeet ja että niitä myös noudatetaan. Ehdottomasti kiellettyjä asioita ovat avotulen teko ja surffaaminen yleisön päällä. Lisäksi festivaalivieraita kehotetaan kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että alue pysyy siistinä. Lisäksi on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että oma festivaaliranneke ja mahdollinen majoitusranneke pysyvät tallessa. Nämä ohjeet ja muut festivaalikävijät huomioimalla voidaan varmistaa mahtava festarielämys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *