Menu

Ruisrock – suomalaisen festarikesän aatelia


Turun Ruissalossa vuosittain järjestettävä Ruisrock on jo vuosikymmenien ajan ollut monelle kesän odotetuin tapahtuma. Se hurmaa kävijänsä niin vuodesta kuin sukupolvestakin toiseen. Eikä ihme. Ruisrockissa kulminoituu kaikki, mikä monelle suomalaiselle on parasta kesässä: hyvä musiikki, hauskanpito, ystävät ja merellinen ympäristö upeine hiekkarantoineen. Näistä elementeistä syntyy kokonaisuus, joka tarjoaa monelle festarikävijälle ikimuistoisia elämyksiä, jotka muistetaan vielä vuosienkin jälkeen.

Ruisrock on heinäkuun alkupuolella järjestettävä kolmipäiväinen festivaali, josta on vuosikymmenten saatossa muotoutunut yksi Suomen vetovoimaisimmista kesäfestareista. Ruisrockissa ihastuttaa moni asia: monipuolinen artistitarjonta, kaunis festivaaliympäristö, ammattimaiset järjestelyt sekä monenkirjava festarikansa, joka koostuu kaiken ikäisistä musiikin ystävistä. Monien mielestä parasta Ruisrockissa onkin tunnelma, joka on sekoitus rentoa fiilistä, juhlatuulta, yhdessäoloa ja loputonta kesää. Jo pelkästään tunnelman vuoksi Ruisrock kannattaa kokea edes kerran elämässä.

Ruisrockin historiaa

Ruisrockista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta sitä, että kyseessä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty musiikkifestivaali. Tämä on upea saavutus tapahtumalle, josta on sittemmin kasvanut yksi suomalaisen festarikesän jättiläisistä. Ruisrockin historia ulottuu useiden vuosikymmenien taakse, sillä festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1970, Ruissalon Saaronniemen leirintäaluella. Tällöin festivaalin luonnonkauniisiin maisemiin saapui noin 38 000 musiikin ystävää kuuntelemaan aikansa huippunimiä niin Suomesta kuin ulkomailta.

Vuodella 2019 onkin erityinen merkitys Ruisrockin historiassa, sillä legendaarinen festivaali järjestetään silloin viidennenkymmenennen kerran. Ruisrock on eurooppalaisessakin mittakaavassa ainutlaatuinen festari mitä tulee sen pitkään historiaan – ainoastaan hollantilaisella Pinkpop-festivaalilla on rokattu yhtä monta vuotta peräjälkeen. Jo heti ensimmäisistä festareista lähtien Ruisrock keräsi mainetta leppoisalla meiningillään ja hyvällä tunnelmallaan. Myös lehdistö oli erittäin kiinnostunut uudesta musiikkifestivaalista ja sen tapahtumista uutisoitiin innokkaasti ympäri Suomen.

Ruisrock tänä päivänä

Ruisrockin kävijämäärä kasvoi nopeasti ja vuonna 1971 Ruissalon maisemissa rokkasi kolmen päivän aikana jo 100 000 kävijää. Tultaessa 1990-luvulle Ruisrock joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja hetken aikaa legendaarisen festarin tulevaisuus oli vaakalaudalla. Tapahtumajärjestäjän vaihduttua 2000-luvun alussa festivaalin talous saatiin kuitenkin tasapainoon, ja Ruisrock alkoi elpyä oikein urakalla. Tänä päivänä Ruisrock on suositumpi kuin koskaan, ja se on viime vuosina ollut jopa loppuunmyyty useaan kertaan.

Ruisrock on kautta aikain suunnattu nimenomaan laajalle yleisölle, ikään ja musiikkimakuun katsomatta. Tämä on myös yksi Ruisrockin ehdottomista vahvuuksista. Ruisrockin artistitarjonta on monipuolista, kattaen koko skaalan punkista poppiin ja hevistä maailmanluokan klubimusiikkiin. Ruisrockin lavoille on vuodesta toiseen noussut sekä kotimaisia että ulkomaisia huippunimiä, mutta myös pienempiä, nousussa olevia artisteja. Monipuolinen tarjonta on samalla taannut sen, että Ruisrockissa viihtyvät sekä nuoret että varttuneemmatkin kävijät.

Ruissalo tarjoaa huikeat puitteet festarille

Vaikka Ruisrockissa musiikki luonnollisesti on ykkösroolissa, yksi syy festivaalin suosioon löytyy sen puitteista. Ruisrock järjestetään Turun edustalla sijaitsevassa Ruissalon saaressa, jonka luonto hurmaa kauneudellaan. Koska saari on pitkälti luonnonsuojelualuetta, nousevat festivaalin ympäristövaikutukset aika ajoin tapetille. Ruisrock onkin viime vuosina panostanut ympäristöystävällisyyteen, jotta myös tulevaisuudessa festivaali saadaan järjestettyä tässä upeassa kansanpuistossa. Ruisrock tuskin olisi tunnelmaltaan sama, jos se siirtyisi johonkin muuhun ympäristöön.

Ruisrockin festivaalialue on pitkälti puistomainen ja avara, mutta alueen kruunaa mereen rajautuva hiekkaranta. Yksi Ruisrockin helmistä onkin Rantalava, joka nimensä mukaisesti on sijoitettu aivan rannan läheisyyteen. Tämä yhdistelmä mahdollistaa sen, että festarikansa voi halutessaan nauttia ykkösluokan musiikista auringonoton lomassa, välillä vilvoittavaan meriveteen pulahtaen. Meren läheisyys takaa myös sen, että alkuillasta Rantalavan ohitse lipuvat valtavat risteilyalukset ovat vaikuttava näky niin artisteille kuin festarikansallekin.

Festivaalialueen palveluissa näkyy ammattitaito

Ruisrock on useana vuonna saanut kiitosta etenkin siitä, että tapahtuma on kaikin puolin hyvin järjestetty. Tämä on erittäin tärkeä seikka etenkin, jos festarikokemusta ajatellaan kokonaisuutena. Alueen palveluihin on panostettu ammattimaisesti ja se näkyy monella osa-alueella. Vaikka kävijämäärät ovat suuria, isompia ruuhkia ei juurikaan pääse syntymään. Alueen anniskelualueet toimivat jouhevasti ja lukuisat ruokateltat tarjoavat perinteisen festarievään lisäksi tuulahduksia trendikkäistä katukeittiöistä ympäri maailman.

Missä majoittua Ruisrockin ajaksi?

Koska Turkuun saapuu festivaaliviikonloppuna sankoin joukoin väkeä ympäri Suomea, majoituksen varaamisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Etenkin hotellit buukataan loppuun jo hyvissä ajoin ennen kesää. Festarikävijöille on kuitenkin tarjolla myös muita vaihtoehtoja, perinteisistä leirintäalueista koulumajoitukseen. Suurin osa majoitusmahdollisuuksista sijaitseekin muualla kuin itse Ruissalossa, mihin kannattaa myös varautua. Ruissalon kärjestäkin löytyy yksi leirintäalue, jonne on festivaalialueelta matkaa noin 5 km.

Saapuminen Ruisrockiin

Turkuun pääsee kätevästi sekä junalla että linja-autolla. Itse Ruisrock ja festivaalialue sijaitsevat Ruissalon saaressa, joka on noin kahdeksan kilometrin päässä Turun keskustasta. Koska festivaalin aikaan Ruissaloon ei pääse ajamaan omalla autolla, kätevin tapa saapua paikan päälle on joko pyöräillen tai julkisilla kulkuneuvoilla. Maksullinen festaribussi kulkee keskustan ja Ruisrockin väliä taukoamatta koko festivaalin aukioloajan. Välimatkan voi taittaa myös taksilla, mutta varaudu jonottamaan etenkin loppuillasta!

Koko perheen Ruisrock

Vaikka Suomi on pullollaan erilaisia kesäfestareita ja -tapahtumia, monille Ruisrock on kesän ehdoton kohokohta, jonne palataan vuosi vuoden jälkeen. Monipuolinen artistitarjonta, kaunis festivaaliympäristö ja toimivat järjestelyt ovat nostaneet Ruisrockin yhdeksi Suomen suosituimmista kesäfestareista. Tulitpa sitten kaveriporukassa tai perheen kera, Ruisrock ihastuttaa leppoisalla tunnelmallaan. Kuten festivaalin omilla kotisivuillakin sanotaan, “Ruisrock on olemassa, jotta maailmassa olisi enemmän iloa ja onnellisuutta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *