Menu

Helsingin kesän festarit ja yleisötapahtumat


Kesällä voi viihtyä muuallakin kuin mökillä maalla, eikä festareitakaan varten tarvitse lähteä keskelle peltoa jonnekin maakuntaan. Kesäisin henkiin heräävä Helsinki pullistelee erilaisia mielenkiintoisia kesätapahtumia, joista osa on peräti ilmaisia. Musiikkiesitykset, liikuntapäivät ja tietyt teemapäivät ja -viikot piristävät katukuvaa ja voivat kesäloman ohjelmana korvata jopa ulkomaanmatkan. Olet sitten itse pääkaupunkiseudulta tai vierailemassa, on Helsingin kesä ainutlaatuinen kokemus.

Helsingin kesässä pääset nauttimaan etenkin kulttuuritapahtumista. Erilaiset musiikkifestivaalit, kuten Sideways, Tuska ja Flow Festival, keräävät tuhansia kuuntelijoita fiilistelemään rakastamansa musiikin parissa. Lisäksi tarjolla on paljon eri kaupunginosajuhlia ja taide-elämyksiä myös esimerkiksi katutaidefestivaalien ja ulkoilmaelokuvanäytösten parissa. Myös lastentapahtumia ja urheilutempauksia riittää. Etkö tiedä, mikä on sinulle sopivin kesätapahtuma? Nappaa tästä kirjoituksesta parhaat vinkit ottaaksesi kaiken irti Helsingistä tänä suvena.

Massojen indiemusiikkifestivaalit

Helsinkiin on 2000-luvulla vakiintunut megasuosittuja musiikkifestivaaleja, jossa ei soiteta aivan tusinalistapoppia. Kesäkuun alkuun kuuluu nelipäiväinen Sideways-festivaali, joka tuo kaupunkiin vaihtoehtoisen musiikin suurnimiä eri maista. Sideways aloitti taipaleensa Teurastamon alueelta Sörnäisistä, mutta muutti sittemmin Helsingin Jäähalliin ja sen ympäristöön. Musiikin ohelle on vuosien myötä kasvanut värikäs oheisohjelma, joka sisältää kaikkea joogasta eläinkaraokeen ja jopa suomalaisen showpainin esityksiin.

Sidewaysiäkin suurempi festivaali on elokuussa järjestettävä Flow Festival, joka on kerännyt jo vuosia kaikki Suomen kovimmat hipsterit Suvilahteen elektromusiikin ja vaihtoehtoisen popin ja rockin houkuttelemina. Flow’n liput maksavat yli 100 euroa, mutta valtava ohjelmistotarjonta ja festivaalin kulttimaine takaavat valtavan kävijämäärän. Tiedostaville kaupunkilaisille suunnatun Flow Festivalin symboliksi on muodostunut tapahtuma-alueen reunamille syntynyt pysäköityjen polkupyörien meri, minkä ainakin helsinkiläiset tunnistavat.

Tuska – metallimusiikin kokoontumisajot

Metalli- ja hevimusiikkiin keskittynyt Tuska Festival värjää kaupungin mustaksi kesä-heinäkuun vaihteessa. Suomessa on paljon vannoutuneita raskaan musiikin ystäviä, joten ei siis ole ihme, että Tuska on porskuttanut jo vuodesta 1998 moshaavien pitkätukkien riemuna. Esimerkiksi vuonna 2018 Tuskassa kävi kolmen päivän aikana yhteensä 34 000 kävijää. Aikaisemmin Kaisaniemen puistossa järjestetty Tuska muutti 2010-luvulla Suvilahteen, kun kävijämäärä oli kasvanut entisestään.

Tuskan esiintyjäkaarti pitää aina sisällään niin nimekkäitä metallimusiikin suurnimiä kuin uraansa alkuvaiheessa olevia kiinnostavia bändejä. Metallimusiikki jakautuu lukemattomiin eri alalajeihin, doom metallista klassiseen kasariheviin. Tuskan ohjelmistossa on perinteisesti huomioitukin genren monimuotoisuus hyvin. Lähes jokainen hevidiggari löytää Tuskan lavoilta itselleen sopivaa musiikkia. Esiintyjät tulevat sekä Suomesta että ulkomailta, ja oman metallimieltymyksensä voi tuntea laajenevan kohisten uusien bändituttavuuksien myötä.

Helsingin juhlaviikot ja Taiteiden yö

Kun haluat yllättäviä taidekokemuksia, vyöryttävät Helsingin juhlaviikot eteesi elokuisiin iltoihin pökerryttävän esittävän taiteiden kavalkadin. Juhlaviikkojen tarjontaan kuuluu aina paljon musiikkia. Erottavana tekijänä monista musiikkifestivaaleista juhlaviikoilla on se, että ohjelmistossa on kevyen musiikin lisäksi puhuttelevaa klassista musiikkia. Juhlaviikkojen klassisen musiikin tarjonta huomioi musiikkityylin vähemmän tunnettuja ja kokeellisempia ohjelmanumeroita, joista myös noviisi voi aloittaa klassiseen musiikkiin tutustumisen matalalla kynnyksellä.

Juhlaviikkojen tarjontaan kuuluvat erottamattomasti myös teatteri, tanssi, sirkustaide sekä kuvataide. Esityksiä voi festivaalin puitteissa katsastaa maineikkaan Kansallisteatterin lavalla mutta myös intiimimpien vaihtoehtoteattereiden hämyisillä estradeilla. Vakiintunut perinne juhlaviikkojen ohjelmistossa on Huvila-teltan pystyttäminen Eläintarhanlahdelle. Helsingin kaupunginteatterin takapihalla kohoavassa valkoisessa teltassa pääsee tunnelmoimaan kokeellisempien muusikkojen esityksiä. Myös monet taidemuseot järjestävät juhlaviikoille omaa ohjelmaa ja taidegalleriat pitävät esimerkiksi avoimien ovien päiviä.

Helsinki-päivä on kaikille

12.6. on Helsingin perustamispäivä. Merkkipäivän kunniaksi vietettävää Helsinki-päivää juhlitaan muutenkin kuin pönöttämällä. Päivästä onkin kehkeytynyt todellinen kaupunkijuhla, jota varten erilaiset yhdistykset, seurat ja järjestöt järjestävät kaikille avoimia tapahtumia. Erityishuomiota on kiinnitetty lapsille ja seniorikansalaisille suunnattuun ohjelmaan. Perinteitäkin vuodesta 1959 juhlittuun Helsinki-päivään hieman kuuluu, kuten pormestarin kahvit, vuoden Stadin kundin ja friidun valitseminen ja helsinkiläisten ansioituneiden urheilijoiden palkitseminen.

Helsinki Pride-viikko

Kesäkuun viimeinen viikko on Helsingissä pyhitetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-viikolle. Viikon laajan tapahtumatarjontaan kuuluu esimerkiksi paneelikeskusteluja, teemabileitä, vertaistukiryhmien tapaamisia, Nuorten Pride -tapahtumakokonaisuus ja paljon muuta. 2010-luvulla nopeasti kasvanut tapahtuma näkyy kaupungin kaduilla sateenkaarilipuin, jotka liehuvat myös Helsingin kaupungintalon saloissa. Näkyvin Priden osa on kulkue, joka kävellään lauantaina yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Paljon katsojiakin keräävä kulkue on jo kymmenien tuhansien osallistujien tapahtuma.

Puistojumpat ja muu ulkoliikunta

Kesällä hyvät säät houkuttelevat viettämään mahdollisimman paljon aikaa ulkona liikunnankin merkeissä. Helsingin eri puistoissa järjestetään esimerkiksi puistojumppia, jotka ovat ohjattuja liikuntatunteja ulkoilmaan siirrettyinä. Iso osa näistä treeneistä on liikkujille täysin ilmaisia, sillä Helsingin kaupunki pyrkii tukemaan kansalaisten hyvää fyysistä kuntoa. Muitakin liikuntavaihtoehtoja on; Kannelmäen Sitratorilla pidetään esimerkiksi halki kesän ulkoilmatansseja, joissa vuoroviikoin voi jorata vaikka foxtrottia tai valssia.

Helsingin kesä tuo jokaiselle jotain

Helsingissä on niin paljon kesätapahtumia, ettei aika tule pitkäksi niitä kolutessa. Parasta runsaassa tapahtumien tarjonnassa on ilmaistapahtumien suuri määrä. Pääkaupungissa on usein kallista, joten maksuttomat kesätapahtumat antavat massoille tilaisuuksia nauttia esimerkiksi taiteesta kevein mielin. Myös erikoisempia kiinnostuksen kohteita pääsee toteuttamaan useissa Helsingin kesätapahtumissa, alakulttuurimusiikista poliittiseen aktivismiin ja maratonjuoksuun. Helsingin kesän rytmit auttavat jaksamaan talven loskassa, ja pian on seuraavan vuoden kesätapahtumien aika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *