Menu

Nämä on koettava – Suomen vetovoimaisimmat festivaalit


Kesäisin Suomi herää eloon aivan uudella tavalla. Pitkän talven jälkeen ja kesän vihdoinkin koittaessa avautuu maassamme myös festarikausi, joka jatkuu aina pitkälle syksyyn. Tänä aikana Suomi on täynnä erilaisia festivaaleja puhumattakaan lukuisista pienemmistä kesätapahtumista. Menomahdollisuuksia löytyy ihan jokaiseen makuun ja kesän jokaiselle viikonlopulle. Alta löydät tietoa maamme vetovoimaisimmista festivaaleista, joiden juhlahumussa päästään nauttimaan musiikista, teatterista, taiteesta ja hyvästä tunnelmasta.

Suurimmat rock-festarit

Ei liene salaisuus, että Suomessa osataan ottaa kesästä kaikki ilo irti. Ikään katsomatta monen suomalaisen kesäohjelmaan kuuluu ainakin yksi isompi musiikkifestari. Vaikka monen suuremman festivaalin nimestä löytyy sana “rock”, antaa se liian suppean kuvan nykyfestivaalien musiikkitarjonnasta. Vilkaisu isojen rock-festareiden ohjelmistoon paljastaakin nopeasti, että lavoille kapuavat artistit edustavat hyvin montaa eri musiikkilajia aina rockista poppiin ja elektrosta metalliin.

Yksi Suomen suurimmista rock-festareista on kiistatta Turun Ruissalossa järjestettävä Ruisrock, josta voit lukea lisää artikkelistamme. Mikäli haluat aloittaa festivaalikierroksen kuitenkin jo kesäkuussa, Seinäjoella järjestettävä Provinssirock tarjoaa tähän oivallisen mahdollisuuden. Vaikka nykyaikaisen Provinssin artistikattaus on laajentunut huomattavasti, tämä pitkän linjan musiikkitapahtuma tarjoilee edelleen festarikansalle ns. vaihtoehtorockin helmiä. Vaihtoehtoisesti voit suunnata Hyvinkäälle RockFestiin. Tämä hieman uudempi tapahtuma on nopeasti kivunnut etenkin rokki- ja metallikansan suosioon.

Oopperan ja jazzin ystäville

Suomen festivaalitarjonta ei rajoitu hemmottelemaan ainoastaan reippaamman musiikin ystäviä. Maastamme löytyy pari suurempaa, kansainvälisestikin tasokasta musiikkifestivaalia, joiden artistikattaus on suunnattu etenkin oopperan ja jazzin ystäville. Yksi kirkkaimmista tähdistä tällä saralla on vuosittaiset Savonlinnan Oopperajuhlat. Tämä heinäkuun alussa starttaava oopperamusiikkiin keskittyvä kulttuuritapahtuma kestää itse asiassa kokonaisen kuukauden ja houkuttelee kesä toisensa jälkeen useita kymmeniä tuhansia oopperamusiikin ystäviä nauttimaan tasokkaista esityksistä Olavinlinnan huikeissa puitteissa.

Mikäli musiikkimaku taipuu enemmän jazzin suuntaan, heinäkuun puolivälissä järjestettävä Pori Jazz on aivan omaa luokkaansa. Kirjurinluodon maisemissa sykkivä festivaali on tosin paljon muutakin kuin vain jazzia – kävijämäärien perusteella kyseessä on Suomen suurin festivaali. Alun perin pienestä jazz-harrastajien juhlasta on vuosikymmenien saatossa muotoutunut suomalaisen kulttuurikesän ja rytmimusiikin jättiläinen. Festivaalin aikana yleisö pääsee nauttimaan lukemattomista mielenkiintoisista artisteista ja yhtyeistä, ja mikä parasta, osittain myös ilmaiseksi!

Tampereen Teatterikesä

Joka elokuu järjestettävä Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista. Teatterikesällä onkin varsin pitkät perinteet takana: vuonna 2018 festivaali vietti 50. syntymäpäiväänsä! Tämä viikon mittainen näyttämötaidetta juhlistava tapahtuma tuo yhteen vuosi toisensa jälkeen suomalaisen teatterin ajankohtaisimmat ja kiinnostavimmat esitykset. Festivaalin ohjelmisto ei kuitenkaan koostu yksinomaan kotimaisista esityksistä, vaan joka vuosi estradeille nousee myös kansainvälisiä huippuvierailijoita ympäri maailman.

Tampereen Teatterikesä koostuu lukuisista esityksistä ja suuresta määrästä ilmaistapahtumia, jonka myötä festivaalin kävijämäärät kipuavat helposti yli 100 000. Festivaaliviikon kattaus onkin erityisen runsas. Ohjelmistosta löytyy teatteriklassikoita ja niiden uudelleentulkintoja, draamaa, tanssiteatteria ja kokeellisia performansseja. Myös nykysirkuksen ja katuteatterin ystävät löytävät tiensä Tampereen Teatterikesään. Mikäli esitysten välissä haluaa paneutua hieman syvemmin teatterin maailmaan, festivaaliviikon aikana järjestetään myös useita alaan liittyviä seminaareja, työpajoja ja keskusteluita.

Kotkan Meripäivät

Heinäkuun viimeiselle viikonlopulle osuva Kotkan Meripäivät on Suomen toiseksi suurin festivaalitapahtuma. Tämä on helppo uskoa, koska merellisen tunnelman ympärille punoutuva festivaali on itse asiassa hyvin monipuolinen ja laajalle alueelle levittäytyvä tapahtuma, josta löytyy runsaasti ohjelmaa koko perheelle. Yhden heinäkuisen viikonlopun ajan koko Kotkan kaupunki ja sinne ympäri Suomen tulevat vierailijat viihtyvät, syövät ja pitävät hauskaa Kantasataman tunnelmallisessa ympäristössä.

Tapahtuman sydän löytyy Kantasatamasta, jonne tärkeimmät tapahtuma-alueet, kesäravintolat ja ruokapaikat ovat keskittyneet. Tapahtumatarjonta on suunniteltu niin, että festivaalin aikana löytyy kaikille ikäryhmille mielekästä ohjelmaa. Myös lapset ollaan huomioitu, mikä näkyy suositun Lasten Meripäivien muodossa. Kotkan Meripäivät onkin vakiinnuttanut asemansa yhtenä kesän suosikkitapahtumista tarjoten mukaansa tempaavan yhdistelmän musiikkikonsertteja, veneilytapahtumia, urheilua ja tivolin pyörteitä. Mikäli vielä kesäaurinko hellii festivaalikansaa, voiko hyvältä kesätapahtumalta enää muuta odottaa?

Juhlaviikkoja ja maailma kyläilemässä

Vuonna 2011 käyntiin polkaistu Oulun juhlaviikot on jatkuvasti suosiotaan kasvattava festivaali, joka on viime vuosina houkutellut kymmeniä tuhansia kävijöitä läheltä ja kaukaa juhlistamaan kesän vaihtumisesta syksyyn. Oulun juhlaviikot koostuvat kaiken kaikkiaan seitsemän festivaalin ja lisäohjelmistojen muodostamasta kokonaisuudesta, joka jakautuu tasaisesti koko elokuun ajalle. Kävijät pääsevät ihastelemaan niin sanataidetta, jazzia, kamarimusiikkia kuin ilmakitaransoiton MM-kisojakin. Etenkin jälkimmäisen viihdearvoa ei sovi vähätellä!

Kävijämäärällisesti Suomen suurimpien festivaalien joukkoon lukeutuvat myös pääkaupunkiseudulla järjestettävät Helsingin juhlaviikot ja Maailma kylässä -festivaali. Molempien festivaalien ydinajatus rakentuu monitaiteisen ohjelmiston ympärille nyky-yhteiskunnan ajankohtaisia polttopisteitä unohtamatta. Etenkin Maailma kylässä -festivaali yhdistelee hienolla tavalla monipuolista kulttuuritarjontaa ja kansalaistoimintaa useasta eri näkökulmasta. Näistä molemmista tapahtumista voit lukea lisää artikkelistamme, josta löytyy hyvä infopaketti liittyen Helsingissä järjestettäviin festareihin ja kesätapahtumiin.

Suomen suurimmat festivaalit pähkinänkuoressa

Tässä artikkelissa on lyhyesti esiteltynä Suomen suurimmat festivaalit, joista osa on selkeästi rakentunut musiikin ympärille – oli kyse sitten rockista, popista, oopperasta tai jazzista. Suomen festivaalikenttä on kuitenkin ilahduttavan monipuolinen, kuten Tampereen Teatterikesä ja Kotkan Meripäivät todistavat. Kesäisiä festivaaleja löytyy moneen makuun, ja jos tällä sivulla esitellyt suuret festivaalit eivät jostain syystä sykähdytä, tarjolla on lukematon määrä pienempiä, todella kiinnostavia tapahtumia. Joten, let’s festival!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *