Menu

Kesän kohokohta kaupungissa


Monet talvella hiljaiseloa viettävät kaupungit heräävät eloon kesän kynnyksellä. Kadun kulmiin avataan jäätelökioskit, talviteloilla olleiden terassien pressut siirretään syrjään ja kansa on valmis nauttimaan kesästä. Suomalaiset saattavat olla tunnettuja rauhan ja luonnon rakastajina, mutta nykyisin yhä useammat osaavat ottaa ilon irti kesäkaupunkien tarjonnasta. Lukuisat suomalaiset kaupungit pyrkivät nykyisin panostamaan asukkaiden viihtyvyyteen erilaisten tapahtumien, kuten kaupunkifestareiden avulla.

Onnistuneiden kaupunkifestarien resepti

Festareilla on useimmiten huono kaiku keski-ikäisten keskuudessa, sillä jokainen nuoruudessaan niillä kiertänyt muistaa teltan pystytyksen tuskan, jonot käymälöihin ja kuravelliksi muuttuneen festarialueen. Tietyssä vaiheessa elämää äärimmäiset seikkailut eivät enää kiinnosta, mutta toisaalta rakkaus musiikkiin ja festareiden yhteisölliseen tunnelmaan ei katoa mihinkään. Kaupunkifestarit tarjoavat musiikkielämyksiä siistimmissä paketeissa. Näille festareille ei tarvitse matkustaa tunteja bussissa, sillä siirtyminen onnistuu sujuvasti julkisilla kulkuvälineillä.

Kaupunkifestarien täydellisyyden kruunaa monipuolinen tarjonta, sillä niiden ohjelmistossa on otettu usein huomioon kaiken ikäiset kaupunkilaiset. Päiväaika ja alkuilta sopii usein koko perheille, ja ilta-aikaan bailaavat aikuiset. Kaupunkien ulkopuolella olevien festarien yksi koetinkiviä on usein majoitus, jossa toisinaan ainoa mahdollisuus on oma teltta. Kaupunkifestareilla sen sijaan majoitusta on tarjolla runsaasti myös muista kaupungeista saapuville, jonka ansiosta hinnat pysyvät kohtuullisina.

Suomen vanhimmat kaupunkifestarit – DBTL vai Kotkan meripäivät

Suomen vanhimpien kaupunkifestarien tittelistä kilpailevat kaksi kovaa ehdokasta: Turun Down by the Laituri ja Kotkan meripäivät. Ne molemmat järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, ja puitteet ovat molemmissa kohdillaan. Sekä Turku että Kotka sijaitsevat upeassa merellisessä ympäristössä. Meripäivät ollaan järjestetty jo vuodesta 1962, kun taas Turussa festareita on juhlittu vuodesta 1988. Monille Kotkan meripäivät eivät kuitenkaan täytä kaupunkifestarien määritelmää kuten DBTL tekee.

Meripäivien ohjelma on nojannut aina monipuoliseen tarjontaan, ja tänä vuonna esiintyjinä ovat esimerkiksi Elastinen, Anssi Kela, Atomirotta ja Olavi Uusivirta. Viikonlopun aikana järjestetään myös Lasten Meripäivät ja Puuvenemessut. Turun DBTL:ssä nautitaan huomattavasti kovempien nimien musisoinnista, sillä kiinnitettyinä esiintyjinä ovat ikisuosikit Eppu Normaali ja Popeda, brittiartisti Bonnie Tyler, kansainvälistä menestystä niittänyt The Rasmus sekä legendaariset Neljä Ruusua ja Suurlähettiläät.

Helsingin siisteimmät kaupunkifestarit

Suomen kaupunkifestivaalien suosio kiteytyy ehkä parhaiten Flow-festivaaleihin, jotka on järjestetty Helsingin Suvilahdessa vuodesta 2004 alkaen. Ne ovat kasvaneet vuosien aikana pienestä kokeilusta suureksi organisaatioksi, jonka tulevan kesän ohjelmaa odotetaan malttamattomasti. Flown artisteista, järjestelyistä ja ruokatarjonnasta kirjoitetaan tapahtuman jälkeen viikkoja lehdissä, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa. Trendikkäät kaupunkilaiset hipsterit ollaan yhdistetty Flow-festivaaleihin, sillä jokainen aallonharjalla oleva kaupunkilainen on käynyt ainakin kerran elämässään näillä festareilla.

Flown esiintyjäkaarti on nimekäs ja sopivasti valtavirrasta poikkeava. Tämän vuoden elokuussa lavalle nousevat esimerkiksi maailmantähdet Erykah Badu, Ville Valo & Agents sekä Neneh Cherry. Sideways on kaupungin kotikutoisempi ja silottelematon festari, jossa parasta ovat hyvät indie-bändit, innostunut yhteishenki ja teeskentelemätön ilmapiiri. Jos Flow on kaupungin festareiden Ruisrock, niin Sideways on Kotkan Meripäivät, johon saavutaan fiilistelemään pohtimatta, mitä laittaisi päälle.

Festarikansa kaipaa erikoisia elämyksiä

Flow on kasvanut joidenkin kaupunkifestareita suosivien silmissä liian isoksi tapahtumaksi. Sen koetaan menettäneen osan alkuperäistä tunnelmaa, kun kaikki ovat löytäneet Flown. Osa kaupunkilaisista on siis lähtenyt etsimään kadotettua tunnelmaa jostain muualta, kuten Muuramesta. Muuramessa järjestetään jo 20. kerran Rockfestari Naamat, joka ei ehkä täytä perinteisten kaupunkifestarien kriteereitä pienen paikkakunnan takia, mutta ohjelmansa puolesta kylläkin. Tapahtumassa on loistava tunnelma ja nousua tekeviä esiintyjiä.

Heinäkuun puolessa välissä pidettävä Bättre Folk vetää puoleensa taatusti tunnelman hakijoita. Hailuodon Marjaniemessä nautitaan kirjallisuudesta, musiikista, luomuviineistä, lähiruuasta ja artesaanioluista. Kultturellissa ilmapiirissä nautitaan Marjaniemen upeista puitteista meren äärellä ja tietenkin musiikista. Esiintyjinä ovat tulevana kesänä esimerkiksi Maustetytöt, J Karjalainen, Ruusut, Pää Kii, Paperi T, Pyhimys ja Saimaa, Litku Klemetti ja Karina. Kaikki parhaatkin festarit ovat olleet alussa pieniä tapahtumia.

Nauti oman kaupungin tunnelmasta

Pori Jazzit ovat taatusti Suomen tunnetuimpien festareiden ykkösjoukoissa. Tapahtuma on sopivasti kaupungin Kirjuriluodossa luonnonkauniilla paikalla. Ympärillä ovat kaikki kaupungin palvelut, ja festareiden esiintyjälista on yksi kesän vahvimmista vuodesta toiseen. Tänä kesänä lavalle nousevat esimerkiksi Christina Aguilera, Archie Shepp, Ron Carter, TOTO ja Stray Cats. Esiintyjiä on paljon, ja ne ovat kaikki laadukkaita. Jos Pori Jazzeja pitäisi kuvata yhdellä sanalla, niin se olisi laadukas.

Porin rinnalla pienempien kaupunkien festarit saattavat tuntua mitättömiltä, mutta on hyvä muistaa, että parhaiden kaupunkifestarien tärkein ainesosa on hyvä kaupunkikulttuuri. Karjalaisessa kesäkaupungissa Lappeenrannassa pidetään esimerkiksi viikko ennen juhannusta Lappeefestit, joissa esiintyvät Juha Tapio, Sanni, JVG ja Popeda. Iskelmäkesä-tapahtuma kiertää maan eri kaupungeissa pitkin kesää tuoden kaupunkifestivaalit kaikkien ulottuville. Esiintyjinä ovat esimerkiksi Antti Ketonen, Matti ja Teppo, Laura Voutilainen ja Arttu Wiskari.

Viihdy kaupungissasi

Kaupunkifestivaaleihin kuuluu siis ehdottomasti tunnelma. Tapahtumiin vetävät toki omat suosikkiartistit, mutta kaupunkifestivaalit ovat paljon muutakin: ne ovat yhteisöllisyyttä ja ilon löytämistä uudella tavalla tutuistakin kulmista. Kun kadut täyttyvät iloisesta kansasta ja tapahtumista, nousee kaupungin arvo silmissä. Samalla tapahtumat tuovat asiakkaita paikallisille yrittäjille ja mainosta pienillekin kaupungeille. Kaupunkifestareilla viihtyy hyvin, vaikka lavalle ei nousisikaan omia suosikkeja, sillä tarjottavana on paljon muutakin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *